Ochelarii sunt acum o necesitate de zi cu zi, nu doar din motive practice, evidente, pentru a ne îmbunătăți viziunea, ci și pentru a fi protejați de soare. Cu toate acestea, ochelarii sunt un lux pe care îl luăm de la sine înțeles.
Primul inventator care a purtat și a folosit ochelari nu este cunoscut. Cu toate acestea, romanii sunt recunoscuți mai întâi ca descoperind abilitatea de a folosi sticla pentru a-și spori capacitatea de a vedea și de a citi prin crearea unei lupe mici.
Cu toate acestea, prima pereche de ochelari purtabili datează din secolul al XIII-lea în Murano, Italia. Această mică insulă se află la nord de Veneția și găzduiește fabricile de sticlă din Murano.
Ochelarii au fost realizați folosind lentile suflate de sticlă primitive, montate pe rame din piele sau lemn. Când au fost purtați pentru prima dată, acesti ochelari erau ținuti în fața ochilor sau pe nas înainte ca brațele ochelarilor să fie dezvoltate. Aceste rame au fost achiziționate în principal de călugări până când au crescut în popularitate pe tot parcursul perioadei renascentiste.
În acest moment, suflanții de sticlă Murano erau singurii meșteri existenți care aveau expertiza în fabricarea sticlei pentru a produce ajutoare vizuale. Din acest motiv, suflătorilor de sticlă li s-a interzis să părăsească insula pentru a nu-si răspândit cunoștințele cu cei din afară. Dacă cineva ar fi fost prins încălcând aceste reguli, ar fi putut fi condamnat la moarte.
Cu toate acestea, restul Europei a descoperit această creație italiană, care a devenit din ce în ce mai avansată. Suflantele de sticlă au inceput sa produca lentile de diferite grosimi și le-au testat pentru a îmbunătăți nevoile de vedere diferite – în esență primii producători de lentile optice.
Ochelarii au devenit brusc un simbol al statutului, bogăției, inteligenței și prosperității în întreaga Europă. Cu toate acestea, abia în anii 1700 ochelarii au devenit „mâini libere”, iar brațul a fost dezvoltat în materiale mai diverse, precum piele, broască țestoasă, corn, os de balenă, fier, argint și bronz.
În esență, secolul al XVIII-lea a creat ochelarii pe care îi vedem și îi purtăm astăzi. Au fost inventate noi stiluri, inclusiv „ochelarii pentru urechi” sau „ochelarii de templu”, care aveau un braț „cu cârlig” pentru a menține ochelarii ferm la locul lor, deși nu sunt la fel de confortabili de purtat. Tot în secolul al XVIII-lea au fost create si lentilele bifocale de Benjamin Franklin, lentile pe care le purtăm și astăzi.
Astăzi avem cea mai avansată tehnologie optică cercetată și reinventată constant prin intermediul producătorilor de lentile avansate precum Essilor si Rhein Vision. Acestea sunt două dintre mărcile cu care colaboram la Elegant Optic. Astăzi, ochelarii nu pot fi un simbol al bogăției sau inteligenței, dar ochelarii pot reflecta stilul dvs. personal.